Skarv Sthlm — Sofia Sjöqvist

 
IMG_0788.jpg

Om mig som startat och driver Skarv Sthlm

Jag som driver Skarv Sthlm heter Sofia Sjöqvist. Som infödd söderbo var det naturligt att förlägga min verksamhet till Södermalm.

För mig har det varit viktigt att erbjuda det som jag själv har saknat på marknaden. Att skapa en mottagning som är mysig och inbjudande men samtidigt prestigelös och varm. Behandlingar som är tillgängliga för alla. Inga trötta ikeamöbler och ingen institutionskänsla. Att ta hand om sin psykiska hälsa ska kännas inspirerande och motiverande. Jag vill göra det till något självklart och ta bort alla associationer till mentalsjukhus, Freudsoffor, hjärnskrynkleri och så vidare.

Att lägga tid på att utvecklas psykiskt, genom att förstå sig själv och sina egna mönster, borde vara något som alla människor har möjlighet att göra. Jag hoppas att det en dag ska kunna ge samma typ av associationer att gå till en samtalsterapeut som det gör att träna CrossFit, gå på yoga eller åka på spa. Vårt psyke är lika viktigt, och behöver lika mycket uppmärksamhet, som vår fysiska kropp. Ändå anses det i många fall som lite konstigt eller udda att gå i terapi. Detta vill jag ändra på.

Min uppfattning är att det inte behöver ha hänt något speciellt för att det ska vara läge att ta tag i sin mentala hälsa. Det är alltid rätt tid att börja se, acceptera och förändra sina invanda tanke- och beteendemönster. Men det är ofta svårt att göra på egen hand. En samtalsterapeut fungerar som en coach, som hjälper dig att bena ut och förstå dig på det som känns trassligt. Att ta hjälp av en terapeut är alltid en bra idé. Att göra det är att ta ansvar för sig själv, sin hälsa och sin omgivning. Och min strävan är att det ska vara något positivt och inspirerande. Och det ska definitivt inte vara något som du behöver göra ensam.

En viktig aspekt med Skarv Sthlm är tillgänglighet. Jag vill att verksamheten ska finnas när och där den behövs. Du ska inte behöva ta ledigt från jobbet för att komma hit eller överväga om du har råd med terapi. Jag har försökt göra det så enkelt och smidigt som möjligt att få hjälp hos mig. Boka online, delbetala, kom på kvällstid eller på helgen. Allt för att det inte ska finnas några hinder. Det viktiga är att du kommer hit. Resten löser vi tillsammans.

Under mina egna Masterstudier i psykologi tänkte jag ofta att det "säkert vore bra att gå i terapi". Någon gång. Eventuellt. Men det är dyrt osv. Inte förrän jag själv drabbades av stress och utmattning "fick" jag tillfälle att vända blicken inåt på riktigt. Sedan dess har jag gjort en enorm resa med mig själv, och utvecklats på sätt jag tidigare inte trodde var möjliga. Utbildning och kunskap inom psykologi och beteendeanalys var tyvärr inget vaccin mot att själv drabbas av psykisk ohälsa. Dock har dessa erfarenheter gett mig en fördjupad förståelse och bättre förutsättningar för att hjälpa andra.

Ingen ska behöva må dåligt psykiskt eller brottas med ångest och depression. Ta första steget och ring, boka en tid eller skriv en rad. Du är inte ensam!

Min förhoppning är att du ska uppleva samtalsterapi på Skarv Sthlm som en modern men genuint varm och harmonisk plats, dit du alltid är välkommen. Vare sig det är för livsnödvändig behandling eller ditt egna vardagsunn.

Varmt välkommen!